Voor wie?
Voor ouders én hun kinderen die in een scheidingsconflict terecht zijn gekomen. Scheidingsproblematiek kan een langlopend conflict zijn waar zowel ouders als kinderen onder lijden. Waarbij de conflicten over de opvoeding, financiën en ander belangrijke onderwerpen voort duren.
Daarbij worden de belangen van de kinderen vaak uit het oog verloren.
Het programma is een groeps-programma. Dit betekent dat er maximaal 6 ouderparen en hun kinderen aan kunnen deelnemen. Na de intake en de eerste informatie bijeenkomst zullen er 8 groeps-bijeenkomsten plaats vinden. Een ouder groep en een kinder groep.
Ouders gaan met elkaar aan de slag aan de hand van oefeningen, opdrachten en gesprekken om escalerende en destructieve patronen te doorbreken. We zullen vooral vooruit kijken en gaan dan op zoek naar nieuwe oplossingen met elkaar.
De kinderen gaan in deze 8 keer met twee begeleiders aan de slag in een andere ruimte, in hetzelfde gebouw.
Zij zullen samen met de andere kinderen creatief aan de slag gaan met het thema strijden. Ze mogen hier ook praten maar dat is niet verplicht. In de kindergroep zal de focus vooral liggen op het vergroten van weerbaarheid en de kracht vergroten die zij al hebben.
Het resultaat van wat zij gemaakt hebben word aan het einde van de bijeenkomsten gepresenteerd door de kinderen zelf aan de ouders. Daarna volgt uiteraard een evaluatie en word er met elkaar bekeken wat het iedereen heeft opgeleverd en of er eventueel nog vervolghulp nodig is.
Doel en methodiek
Het doel van het project is dat kinderen uit de knel raken doordat de strijd tussen hun ouders minder destructief wordt en dat nieuwe wegen worden gevonden om met de conflictgebieden om te gaan zodat de kinderen zich weer veilig kunnen voelen en zich goed kunnen ontwikkelen.
Om mee te kunnen doen met het project moet u bereid zijn om:
-
Als ouders samen te komen naar de intake;
-
juridische procedures, eventueel tijdelijk, te stoppen of 'on hold’ te zetten;
-
mee te werken aan het invullen van vragenlijsten om zicht te krijgen op de problematiek, de behaalde verbeteringen en voor onderzoek.
Hoe en wat?
De groepsinterventie bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten, waarin we vooral met elkaar aan de slag gaan.
Waar?
Op ons kantoor aan de Verlengde Walstraat 1 in Arnemuiden.
Meer weten?
Als u wil weten wanneer de volgende groep start, dan kunt u mailen naar
kinderen-uit-de-knel@vraagkracht.nl