Contextueel denken vanuit Nagy

Contextuele therapie is de naam die Ivan Boszormenyi-Nagy heeft gegeven aan de hulpverlening en psychotherapie die voortkomt uit zijn visie op het menselijk leven en op relaties.


De naam verwijst naar de context, de omgeving waarin menselijk gedrag voortkomt. De Contextuele theorie richt zich niet alleen op het gezin, maar op de gehele familie.

Nagy gaat uit van de veronderstelling dat de grootouders van invloed zijn geweest op de socialisatie van de ouders en dat de ouders dezelfde thema’s uit hun jeugd weer doorgeven aan hun kinderen. Dit laatste proces speelt zich af binnen het gezin. Alle gezinsleden zijn in constante dialoog met elkaar en in die dialoog verlenen gedachten, emoties en ervaringen uit het verleden betekenis aan gebeurtenissen in het heden. Op deze wijze ontstaan er vaste structuren binnen de gezinsrelaties.

Als rode draad, door deze zienswijze, loopt de balans van geven en ontvangen, waarmee Nagy bedoeld; dat als een gezinslid veel aan het gezin heeft bijgedragen, er in het grootboek van verdienste een schuld bij de andere gezinsleden ontstaat. De Dialoog ziet Nagy als middel om deze balans weer in beweging te brengen.
 

Meer weten

De combinatie van gezinscoaches  en trainers bij Vraagkracht, die zelf volop werken met het programma, maakt dat we alles wat we leren van het daadwerkelijk werken in gezinnen meenemen in onze trainingen, en andersom.

Behalve het hier genoemde aanbod is er nog veel meer mogelijk. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van ons of via ons algemene emailadres. Dan kijken wij wie het beste uw vraag kan beantwoorden

 
Home > Professionals > Trainingen Contextueel werken
 

Aanmelden!!!

U kunt zich momenteel individueel aanmelden voor de volgende trainingen en andere activiteiten:

Postadres

Zeeland
Postbus 18
4330 AA Middelburg
 

West Brabant
kloosterlaan 172, Breda

Locatie Eindhoven
Gerardusplein 7
 

Zuid-Holland
Postbus 188
3230 AD Brielle

Bezoek op afspraak

VerlengdeWalstraat 1
4341 CS Arnemuiden

Locatie Koepel
Kloosterlaan 172, Breda

Gerardusplein 7
Eindhoven

Verlengde kerkweg 25
2985 AZ Ridderkerk
 
Professionals
 
De website van Vraagkracht maakt gebruik van cookies voor het anoniem bijhouden van gebruikersstatistieken. Door gebruik te blijven maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.
 
Sluit lees meer